Friday, 29 May 2015

E-Fatwa : Hukum Pemakaian Inai Bercorak mengikut Syarak

Assalammualaikum w.b.t semua,

Nak share sikit berkaitan tajuk di atas.

Penerangan di bawah di ambil dari laman web E- Fatwa ( Portal Rasmi Fatwa Malaysia)

Image result for e-fatwa


Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:
  1. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.
  2. Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan. Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula,corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalah dibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.
  3. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan. "


 Image result for inai jari

Image result for inai jari

Selamat berinai semua.. ;)

Theme : Lace

Selamat petang,

Tema hari ini adalah LACE.
Untuk mereka yang suka kan design yang penuh, kemas dan teliti boleh la mencuba design jenis lace.
Berikut adalah beberapa gambar bertemakan lace yang pernah 
saya ukir (saya suka lace2 ni (^.^)..hehee )

Lace with ribbon

Lace with ribbon

Lace with flower

Sebarang pertanyaan dan tempahan boleh la contact 
Ms Zarith melalui whats app di nombor 012-2420725.


HENNABYPUYEP

Request from Officemates

Salam semua,

Hari ini ada request dari officemates. Nak bergaya untuk ke kenduri esok kata nya.. :)
Sambil-sambil tu dapat la melembutkan jari jemari untuk mengukir inai selepas ni..

Nak berhindustan kata nya ;)

Suka berbunga atas tangan :)

Sebarang pertanyaan atau tempahan, sila rujuk no telefon berikut :

Pengukir Inai : Hennabypuyep
Whats app : 012-2420725
Harga : Bermula RM50 - RM140 mengikut design (boleh nego)


======================H.E.N.N.A.B.Y.P.U.Y.E.P ======================

Sesi Berinai Cik Nana - Taman Paroi Jaya, Seremban

Assalammualaikum w.b.t kepada semua,

Semalam 28 Mei 2015, adalah tarikh sesi berinai Cik Nana. Beliau anak jati Kelate tapi dah menetap di Seremban lebih 20 tahun. Beliau menjumpai hennabypuyep melalui Instagram.

Jom kita jenguk moment-moment yang sempat di tangkap semasa sesi berinai beliau. :)


Ruang berinai di hadapan pelamin yang serba indah dan mewah

Cantik kan pelamin beliau ??
Sesi berinai di mulakan dengan menginai jari jemari bakal pengantin

Dalam proses mengukir atas tangan bakal pengantin

Nak tengok hasil ukiran inai berdasarkan design pilihan Cik Nana ?? Check it out gurlss..scroll down.. (^.^)

Corak bermotifkan flora di atas tangan
Corak bermotifkan bunga bulatan di tapak tangan
Corak bermotifkan bunga di keliling dan atas kaki

Kepada yang bakal mendirikan rumah tangga, jika teringin nak menggunakan khidmat HENNABYPUYEP, boleh lah whats app Ms Zarith di nombor telefon 012-2420725.


~~~~~~HENNABYPUYEP~~~~~

Thursday, 28 May 2015

CINTA = LOVE

Kata-Kata Cinta

Cinta seperti matahari, ia tetap bercahaya. Walau malam menjelma, cahayanya pada bulan tetap menerangi kekadang ia juga gerhana tetapi akan kembali jua kecerahannya.

Cinta adalah santapan jiwa. Jiwa tanpa cinta bagai rumah yang kosong. Cinta tanpa menjiwai bagai layang-layang putus tali.

Cintu adalah buta…cinta tidak mengenal usia, paras rupa, mahupun kekayaan dan harta karun, tetapi dari keikhlasan dari hati setiap insan antara satu sama lain.

Tidak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadang kala dibalas dengan sikap tidak sopan. Jika cinta suci tidak datang daripada tabiatnya, maka tidak ada gunanya cinta yang dibuat-buat.

Sayang tidak bermaksud cinta. Suka tidak serasi dengan cinta. Kagum tidak bererti cinta. Bangga tidak semestinya cinta. Cinta adalah CINTA .

Cinta itu seperti sinar matahari, memberi TANPA mengharap kembali. Cinta itu seperti sinar matahari, TIDAK MEMILIH siapa yang ia sinari. Cinta itu seperti sinar matahari yang MEMBERI KEHANGATAN DI HATI..








Henna Day with Officemates (^.^)

Selamat Pagi semua,

Rakan-rakan di office teringin nak berinai pulak..kata nya nak cuba design-design yang dorang pilih untuk nak raya nanti. Wahh awal-awal lagi dah booking nak lukis inai masa raya nanti.. :)

Meh kita jenguk-jenguk sikit design yang dorang nak ye..


















Haaaa amacam ?? Meriah kan ??
Apa tunggu lagi, ambil handphone memasing, meh simpan no ni 012-2420725 kot la nanti nak booking ke.. (^.^)


~~~~ HENNABYPUYEP~~~~

Event : Pertandingan Ukiran Inai di Melaka - 31 Mei 2015

Salam semua,

Kepada pengukir inai semua, free x minggu ni??
Jom nak ajak ramai-ramai join ni..

Event : Pertandingan Ukiran Inai 
Tarikh : 31 Mei 2015
Tempat : Dataran Sungai Melaka sempena Festival Antarabangsa Sungai Melaka 2015
Waktu : Pukul 2.00 - 3.00 petang
Yuran Pendaftran : RM 10 / Seorang



Segala pertanyaan boleh lah menghubungi no telefon yang tertera, saya baru call semalam..hihii..
Lagi satu, anda perlu bawa peralatan dan model sendiri hokay.. :)

Jom ke Melaka..!!!

Wednesday, 20 May 2015

Sesi Berinai Cik Siti Khadijah - Puchong, Selangor

Selamat petang semua,

Kali ni nak tunjuk ukiran inai di tangan Cik Siti Khadijah.
Beliau menggunakan khidmat hennabypuyep setelah di cadangkan oleh ex-jiran beliau iaitu merangkap kawan sekolah saya. :)

Full package - Ukiran penuh

Design love di tapak tangan
Cik Siti Khadijah ni mempunyai pasangan kembar tidak seiras yang bernama Siti Khalijah. 
Mereka sangat lah peramah, siap sediakan makan tengahari lagi. Seronok mengukir inai dengan mereka. ;)

X kan seorang je yang nak berinai, mesti lah kembar beliau nak sama kn..

Design abstrak di tangan pasangan kembar pengantin

Mereka kembar tidak seiras, design pun mesti la x boleh sama.. :)

**p/s : Harap-harap kembar lagi sorang tu booking dengan henabypuyep bila nak kahwin nanti. Aminn..;)

~~ HENNABYPUYEP please whats app 012-2420725 ~~

Majlis Pertunangan Cik Masyitah a.k.a my BFF - Mambau, NS

Salam semua,

Ni dia my BFF, Cik Masyitah yang selamat mengikat pertunangan dengan pilihan hati beliau, Encik Yusuff.

Cik Masyitah yang gorgeous ye.. (^.^)

Hennabypuyep mengukir inai yang simple untuk beliau supaya tidak nampak over sangat. ;)

Simple kan design bunga tu ??

Jom kita check it out sikit sekitar majlis pertunangan beliau ye.. (^.^)
Beliau bersama ibu nya

Bakal mak mertua menyarungkan cincin tunang

Hantaran pertunangan dari kedua-dua pihak 

Cik Masyitah bersama tunangnya, Encik Yusuff

Ni lah dia BFF sampai bila-bila. Muah ciked. :)

Perkhidmatan Berinai Hennabypuyep
Pengukir : Ms Zarith
No telefon : 012-2420725 (whats app)
Instagram : @hennabypuyep
Page facebook : Hennabypuyep




Slide show Hennabypuyep

Assalammualaikum dan selamat sejahtera semua,

Semangat buat slide show video gambar-gambar ukiran inai dari hennabypuyep
Jom kita tengok sekejap. ;) ;) ;)


video

Kepada anda di luar sana yang berminat nak tanya atau tempah, boleh la whats app Ms Zarith di nombor 012-2420725. 
Kita bagi special price laa.. ;) ;) ;)

~HENNABYPUYEP~


Sesi Berinai Cik Daniella - Puchong Hartamas, Selangor

Salam kepada semua,

Hari ini hennabypuyep nak tunjuk sikit customer kita y dtg dari Sarawak ni.
Beliau menetap di Miri dan Puchong Hartamas.. :)

Cantik tak Daniella bersama ukiran love di tapak tangan beliau ??

Beliau tertarik dengan hennabypuyep melalui instagram.
Tambahan beliau sangat-sangat terkejut dengan harga pakej yang disediakan oleh hennabypuyep. Murah katanya laa.. ;)


She loves the colour and design ;)

Merah menyala tuh..
Tahniah kepada Cik Daniella yang melangsungkan perkahwinan dengan pilihan hati beliau, Encik Rene (anak kepada Chef Joe -Masterchef) ;) :)

** p/s : Akan ada banyak lagi gambar lepas beliau dapat album dari pihak jurufoto beliau, so stay tuned girlss..  ;)

Berminat untuk menempah perkhidmatan hennabypuyep, jom whats app Ms Zarith di nombor 012-2420725. ;) ;) ;)

Tuesday, 19 May 2015

Instagram - Hennabypuyep


Please visit my ig - Hennabypuyep

@hennabypuyep  @hennabypuyep  @hennabypuyep  @hennabypuyep  @hennabypuyep  @hennabypuyep  @hennabypuyep  @hennabypuyep  @hennabypuyep  @hennabypuyep 

Ni ada beberapa screenshots untuk tatapan anda. Jom follow Hennabypuyep ye.. :)